Nazwa użytkownika Hasło | Rejestracja | Zapomniane hasło
Terapia pedagogiczna

Wiadomości ogólne
Organizacja terapii
Metoda sylabowa
Biblioterapia
Uwolnić potencjał

Czyli...
Aktywność werbalna
Umiejętność komunikacji
Zabawy badawcze
Aktywność muzyczna
Aktywność plastyczna
W jesiennym nastroju

Jesienne wiersze
Jesienne piosenki
Kasztanowy bal
O wiewiórce Łupiskórce
Sałatka jarzynowa
Kwiecień

Moje propozycje
Co robić w ogrodzie?
Dwa słówka
Zdrowo żyjemy
Idziemy na ryby
Idziemy razem ja i mój cień
Dzień Ziemi
Dbamy o środowisko
Wiersze "ekologiczne"
Wiosenne dekoracje
Rodzinne spotkania

Rodzinne świętowanie
Gotowi-start
Inne propozycje
Kuferek
Wiersze dla mamy
Dobre maniery

Na zakończenie roku
Łamańce językowe
Wychować matematyka

Polubić matematykę
Edukacja matematyczna
Dyskalkulia
Wielkanoc

Propozycje plastyczne
Dekoracje przestrzenne
Dekoracje male i na okna
Głowa zająca- origami
Koszyk 1
Koszyk 2
Wiosenne pomysły
Propozycje użytkowników

Pozyskiwanie środków

Skąd pieniądze
Zakładamy stowarzyszenie
Księga gości

Zobacz księgę
Dopisz do księgi
Zobacz temat
 Drukuj temat
Program wychowania przedszkolnego w gr. 4,5 -latków- jaki?
panlukasz
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 02-07-2010 16:13

Data rejestracji: 02.07.10

Witajcie. Na początku chciałem pochwalić stronkę - jest świetna. Mam jednak problem. Pracuję w oddziale przedszkolnym przy Szk. Podstawowej i mam wybrać program dla grupy 4,5 -latków. Jestem jeszcze młodym nauczycielem(1 praca)W tamtym roku nie miałem takiego problemu, bo podręczniki ustaliła inna pani. Teraz jestem sam i mam wybrać również sam. Który polecacie? Dodam, że będę miał grupie dzieci 20. Jest po równo 4-latków i 5-latków(po 10). Czy przy wszystkich programach są arkusze do diagnozy? Jeśli nie, jaki polecacie? Te pytania mnie nurtują. Proszę o odpowiedzi. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Smile

gosiami
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 02-07-2010 18:29

Data rejestracji: 25.01.08

Nie polecę konkretnego programu ani pakietów dla dzieci. Trudno polecać jeśli nie zna się dzieci. Radziłabym jednak wybierać takie , które stanowią cykl dla poszczególnych grup. Zarówno WSiP czy MAC mają w swoich ofertach takie , które jeśli się wybierze do mieszanej grupy łatwo można będzie planować i pracować na dwóch przynajmniej poziomach (chociażby ze względu na wiek dzieci) Np. WSiP " Wesołe przedszkole czterolatka" i " Wesołe przedszkole i przyjaciele" albo z MAC- są także takie cykle " Bawię się i uczę..." albo" Przedszkole czterolatka" i " Szkoła pięciolatka" ". Proponuję poświęcić trochę czasu i przyjrzeć się ofertom lub nawet poprosić o kontakt konsultanta (namiary są na stronach wydawnictw, Ci chętnie przyjeżdżają i prezentują pakiety).
Jeżeli chodzi o programy to możesz podejrzeć jakie zostały w ubiegłym roku nagrodzone przez MEN http://www.radosn...Itemid=212. Mnie osobiście podoba się " Zanim będę uczniem" Elżbiety Tokarskiej i Jolanty Kopały i " Od przedszkolaka do pierwszaka" Iwony Brody Na tym drugim będę pracować w przyszłym roku. W minionym pracowałam na " Nasze przedszkole" Małgorzaty Kwaśniewskiej i Wiesławy Żaba-Żabińskiej , ale część dla młodszy dzieci jest bardzo uboga w treści. Pracowałam z maluchami, nie było problemu ale teraz mam te same dzieci i właściwie nie ma tam już dla nas treści. Część dla starszych jest ok. Ale dla mieszanej nie polecam, za duża przepaść pomiędzy treściami dla 4 i 5 latka.
Każdy nowy program , zgodny z nową podstawą programową powinien posiadać diagnozę, ale tą robi się tylko dla 5 i (jeszcze) 6 latków. Dla czterolatków należy sobie opracować jakieś karty obserwacji.
Edytowane przez gosiami dnia 02-07-2010 23:32

panlukasz
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 02-07-2010 18:44

Data rejestracji: 02.07.10

Dziękuję za opdpowiedź. Raczej skorzystam z Przedszkole czterolatka i Szkoła pięciolatka. Zakupię dzieciom tylko ćwiczenia plastyczne, a karty pracy będę im kserował, ponieważ uważam,że jest tego za dużo w pakiecie dla jednego dziecka(trzeba jescze korzystać z wszystkich kart pracy w ciągu roku).To są jeszcze małe dzieci, które idą po raz pierwszy do oddz. przedszk. 1 września. Patrzyłem w rozkład materaiału. Tematyka tygodni i dni jest prawie taka sama.Jeszcze raz pozdrawiam Grin
Edytowane przez panlukasz dnia 08-07-2010 13:09

gosiami
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 16-07-2010 12:01

Data rejestracji: 25.01.08

Oczywiście , że tak można i absolutnie nie trzeba trzymać się kart pracy, bo my przecież realizujemy program a nie karty. Także uważam , że jest tego bardzo dużo jak na małe dzieci. Przecież my realizujemy różne obszary. Dzieci mają się bawić, działać, manipulować, ruszać, wychodzić na spacery, itp. To właśnie z tego powodu jest sugestia MEN, by odejść od zakupu pakietów. Jednak ja już kiedyś wyraziłam swoje zdanie na ten temat, tzn.,że rozumiem nauczycieli pracujących w miejscach, gdzie brak jest pomocy, ilustracji, historyjek obrazkowych, o dostępie do ksero można pomarzyć, itd. Trochę zdrowego rozsądku i refleksji wystarczy , by to wszystko pogodzić. Życzę powodzenia, bo praca na różnych poziomach nie jest przecież taka łatwa.

bestqueen2
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 16-07-2010 16:43

Data rejestracji: 27.08.08

Uważam podobnie, tzn. "nie dajmy się zwariować" Wink... naszym obowiązkiem jest realizowanie Podstawy programowej, a jak to zorganizujemy zależy od możliwości osobowościowych, a przede wszystkim materialnych.
Życzę powodzenia wszystkim startującym w zawodzie i mam nadzieję, że zapału wystarczy Wam na długo, mimo różnych trudności papa

Przeskocz do forum:
Kalendarz
<< Wrzesień 2010 >>
Po Wt śr Cz Pi So Ni
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło